Тилърсън: Отношенията между САЩ и Русия са достигнали ниска точка

Лавров: Да се разследва химическата атака в Сирия

Имаме общ интерес от решаването на конфликта в Сирия. Това потвърди руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, съобщават от CBS News.

Той настоя да бъде разследвана от ООН химическата атака в сирийската провинция Идлиб, която уби стотици цивилни, сред които и много деца. Тя стана причина и за американските удари срещу сирийската военна база. По думите му, се вижда готовност у Вашингтон да се проведе такова разследване. В същото време обаче той не пропусна да спомене, че "има опити" за саботаж на сътрудничеството в Сирия.

От своя страна, Тилърсън заяви, че в момента двустранните отношения са достигнали много ниско ниво по отношение на доверието. Ние не можем да имаме подобни отношения, каза той. САЩ продължават да държат отговорен за атаката със зарин в Сирия режима на президента Башар Асад.

Припомняме, че по-рано днес руският президент Владимир Путин проведе среща с Тилърсън и Лавров.

Държавният секретар на САЩ пристигна в Москва на 11 април. Той е първият официален представител на администрацията на Доналд Тръмп с посещение в Русия.