Приближен на Тръмп получил над 1 млн. долара от проруска партия "под масата"

Свят

12-04-2017, 20:59

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ФБР потвърди, че разследва Тръмп и Русия за изборите в САЩ

Манафорд е изкъсо наблюдаван като част от разследванията на ФБР И Конгреса за руска намеса в кампанията на Тръмп

През август миналата година водена на ръка счетоводна книга се появи в Украйна с доларови суми и дати срещу името на Пол Манафорт, който тогава беше шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп, съобщават от NBC News, цитирайки Associated press.

Украинските разследващи го определиха като доказателство за плащания "под масата" от проруска политическа партия - и част от по-мащабна схема за корупция при бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Манафорт, който е работил за партията като международен политически консултант, публично постави под въпрос автентичността на счетоводната книга.

Сега обаче финансови документи, наскоро получени от "Асошиейтед прес", потвърждават, че най-малко 1,2 млн. долара в плащания, записани в счетоводната книга срещу името на Манафорт, действително са били получени от неговата консултантска фирма в САЩ. Те включват плащания през 2007 и 2009 г., предоставяйки първото доказателство, че фирмата на Манафорт е получила поне някаква част от парите, вписани в т. нар. черна счетоводна книга.

Двете плащания са били извършени години преди Манафорт да вземе участие в предизборния щаб на Тръмп, но за първи път подкрепят правдоподобността на счетоводната книга. Те също така я поставят в нова светлина, след като американски федерални прокурори започнаха разследване върху работата на Манафорт в Източна Европа като част от по-мащабно антикорупционно разследване.

Плащанията, описани подборно в счетоводната книга и потвърдени от документите, получени от АП, не били свързани с предизборната кампания през 2016 г. и са били направени години преди Манафорт да работи като шеф на предизборния щаб на Тръмп без да получава заплащане за това.