НЗОК обсъждат как ще плащат лекарствата за химиотерапия

На срещата присъстват национални консултанти по медицинска онкология - проф. Асен Дудов, и по хематология - проф. Юлиян Райнов

В централното управление на Националната здравноосигурителна каса, ЦУ на НЗОК, се е състоя работна среща, в която участват подуправителят д-р Димитър Петров и експерти от институцията, членове на Управителниния съвет и експерти на Българския лекарски съюз, както и членове на Бордовете по медицинска онкология и хематология, съобщават от сайта на институцията.

Обсъдени са възникнали проблеми при прилагането на чл. 327, ал. 2 от Националния рамков договор 2017 г. за медицински дейности, а именно - заплащането от страна на НЗОК на количеството от лекарствени продукти за терапиите, съобразно телесното тегло и/или телесната повърхност на пациента, изчислено на база средна стойност на средностатистическото телесно тегло.

Страните се обединени около решението да се създаде съвместна работна група, която в срок от един месец, на база на задълбочен анализ, да обсъди и да даде решения на проблемите от финансово, техническо, счетоводно, правно и информационно естество, както и да изготви предложения за промени в поднормативната база. След приключване на работата на работната група, ще започне прилагането на чл. 327, ал.2 от лечебните заведения.

В същото време страните са съгласни с принципа за създаване на механизми за по-ефективно използване на скъпите лекарствени продукти на базата на по-добро планиране на дейността и контрол.