Министри от Сирия и Иран ще обсъдят обстановката в Сирия при посещение в Москва

Ще бъдат разгледани възможните съвместни крачки за минимизиране на негативните последствия

Сирийският външен министър Уалид ал Муалем пристига на посещение в Москва от 13 до 15 април по покана на руския си колега Сергей Лавров, съобщи днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Двамата ще обсъдят обстановката в Сирия, "която бе атакувана и продължава да е атакувана от терористи, а към това се добави и въоръжена агресия от САЩ", посочи тя. "Ще бъдат разгледани възможните съвместни крачки за минимизиране на негативните последствия от това най-грубо нарушение на международното право за международния и регионалния мир и сигурност", каза Захарова.
Наред с това на 15 април в Москва ще се състои тристранна среща на външните министри на Русия, Сирия и Иран, съобщи говорителката. Според нея основно място в тези преговори ще заеме обсъждането на военно-политическата обстановка в Сирия. "Участниците в срещата ще обсъдят мерки за тристранна координация с цел да не се допусне влошаване на ситуацията и подкопаване на усилията за политическо уреждане в Сирия в условията на въоръжена агресия на САЩ срещу Дамаск", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.
"Военно-политическата обстановка в Сирия рязко се изостри в резултат на предприетия от САЩ масиран ракетен удар по военното летище "Шайрат", - каза тя. - Силовите действия на Вашингтон са сериозно предизвикателство не само към регионалната, но и към международната сигурност. За съжаление антируските сили на Запад не се спират в стремежа си да разрушат положителните стъпки по пътя на уреждането на конфликта."
Захарова съобщи също така, че на 18 и 19 април руският външен министър Сергей Лавров ще направи работно посещение в Абхазия. Той ще участва в церемонията по откриването на нов комплекс от сгради на руското посолство в Абхазия - отцепила се грузинска провинция, която е призната единствено от Русия. В главния град на Абхазия - Сухуми, ще се състоят преговори между Лавров и абхазкия президент Раул Хаджимба и с външния министър.

Според говорителката на руското МВнР визитата на министър Лавров в Сухуми има за цел "да даде допълнителен импулс на двустранните отношения, базиращи се на принципите на сътрудничеството и стратегическото партньорство".