Фондация "Решения за бъдещето" на президента Плевнелиев стартира своята дейност

Общество

12-04-2017, 17:48

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевнелиев: Не отива на държавния глава да ограничава избирателни права

Росен Плевнелиев участва в дискусията, посветена на членството на България в ЕС – 10 години в голямото европейско семейство

Споразумение за сътрудничество между Фондация „Българска памет“ и Фондация „Решения за бъдещето“, която наскоро бе учредена от президента Росен Плевнелиев /2012-2017/, беше подписано в рамките на 20-то издание на Пролетния семинар на Фондация „Българска памет“. Форумът е под надслов "България 2017 - 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности и научени уроци" и събра над 200 младежи от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония и България. Президентът Плевнелиев беше сред специалните гости. През целия си мандат Росен Плевнелиев подкрепяше инициативата и младите хора често бяха негови гости в президентската институция. Президентът участва в дискусията, посветена на членството на България в ЕС – 10 години в голямото европейско семейство, както и в презентация „Мир, образование и иновации“. Росен Плевнелиев посочи, че България получава над 3 пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС. „България е един от нетните бенефициенти сред страните от ЕС. Общите вноски в бюджета на ЕС за предния програмен период (2007-2013) възлизат на над 2,6 млрд. евро, но пък общите разходи от бюджета на ЕС за страната за същия период са над 8,6 млрд. евро.”, допълни Росен Плевнелиев.
Поради големия интерес за първа година към проекта се присъединяват и участници от Румъния, Албания и Гърция. Младите посланици на европейската идея имат възможността да дискутират теми, свързани с предизвикателствата и възможностите пред Европейския съюз, опита на България като страна-членка на ЕС и ролята на младите хора в предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018г.
Семинарът се финансира от Фондация “Българска Памет” и Представителството на Европейската комисия в България, Община Варна и Фондация "Ханс Зайдел".
На мащабната инициатива посветена на 10 години от членството на страната ни в ЕС присъстват посланици, представители на европейските институции и местната власт, неправителствения сектор, бизнеса и медиите.