Не спират протестите в Сърбия срещу избирането на Вучич за президент

Свят

12-04-2017, 10:32

Снимка:

glasbgmk.eu

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протестите в Сърбия срещу Вучич продължават

Демонстрантите носеха плакати, в които настояваха за смяна на политическия елит

Поредна нощ на протести срещу избирането на Александър Вучич за президент на Сърбия, предаде ТАСС. Демонстрации имаше в Белград, Ниш и Нови Сад.
В столицата шествието на протестиращи младежи блокира движението. Демонстрантите носеха плакати, в които настояваха за смяна на политическия елит, за честни избори, за равен достъп до образованието и до държавното финансиране за него, за здравеопазване за всички, за свободни медии и за защита и увеличаване на трудовите права.
"Народът гласува, а елитът се радва", гласеше един от плакатите на протестиращите в Белград.
Някои от демонстрантите имитираха вълчи вой, като така се опитаха да се подиграят с фамилното име на Вучич, което в превод от сръбски означава: малък вълк, вълче. Други демонстранти имитираха кучешки лай, като скандираха "Ав, ав, ав", подигравайки се с инициалите на Вучич.
По данни на Републиканската избирателна комисия след обработка на 96,6 процента от бюлетините Вучич, досегашен премиер на Сърбия, води на първия тур на президентските избори с 55,02 процента. Бившият омбудсман Саша Янкович получава 16,36 процента, Политикът Лука Максимович получава 9,43 процента. Бившият външен министър Вук Йеремич има 5,65 процента, а лидерът на Сръбската радикална партия Войслав Шешел - 4,51 процента.
Същевременно Вучич обяви, че побеждава в осемте избирателни участъка, в които имаше прегласуване заради констатирани нарушения на изборите за президент на 2 април, предаде ТАСС.
Вучич каза, че преди девет дни в тези участъци той е получил 53,84 процента, а днес, когато победата му се оспорва от хора, които не умеят да признават поражението си, той получава в участъците, в които имаше прегласуване, 71,66 процента.