Симеонов и Цветанов: До вчера не бе ясно ще има ли коалиционен кабинет

Към настоящия момент разговорите вървят много позитивно

Решенията, които взимаме са на база възможностите, които държавата може да си позволи. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в съвместно интервю с лидера на НФСБ Валери Симеонов по Нова телевизия. И двамата обаче отказаха да коментират какво увеличение на пенсиите е договорено на преговорите вчера.

"Още в началото се разбрахме, че публична информация ще бъде оповестявана, когато вече имаме окончателен документ, върху който ще се подпишат двете страни. Смятам, че този принцип трябва да бъде спазен, защото към настоящия момент разговорите вървят много градивно, много позитивно, разбира се с остри аргументи от едната и от другата посока, но успяваме да стигнем до пресечна точка, която ни дава възможност да продължим напред", коментира Цветанов.

Вчера се заговори за 200 лв. минимална пенсия, но точното число се пази в тайна. Двамата бъдещи партньори в управлението подчертаха, че утре или в други ден се очаква това да стане ясно, като се обяви публично и програмата на коалицията.

"Нямам никакви амбиции за министерства. Новото управление не започва с пазарлъци за министерски места, а с мерки за вхората", отбеляза Симеонов.

"Това ще бъде на късен етап. В ГЕРБ не говорим за постове", добави Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че двете партии са водени единствено от принципа: "България над всичко". Затова се очертават и първо политиките, които да са в полза на хората, стана ясно от думите му. "Изнасянето на конкретни данни ще е след конкретна програма", потвърди след него Цветанов.

Цветанов обясни, че ГЕРБ не одобрява действията на Румен Радев за гласването в чужбина, докато Валери Симеонов приветства идеята за ограничаване гласуването от Турция.

"Ние сме си поставили задача отстраняването на ДПС и на всяка такава партия", напомни Симеонов.