Водят хора с увреждания на морския бряг

От Центъра за почасови услуги в община Добричка

Новоизграденият център за почасови услуги в община Добричка сбъдва мечтите на хора в инвалидни колички да видят морето. "Моят син Златин, който е на 28 години, много искаше да се разходи по брега и за него беше голяма радост да посети архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик", разказа майката на младежа Величка Кирова от село Славеево при представянето на центъра за услуги, който вече разполага със специализирано превозно средство.
Скоро ще поканим хора с увреждания и самотни възрастни и на пикник сред природата, те ще могат да посетят и театрални постановки, ще ги заведем и на други културни събития, съобщи ръководителят на проекта Даниела Тодорова. Проектът черпи финансов ресурс от близо 500 000 лева по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и ще помага на уязвимите групи до 2018 година.
В рамките на проекта вече са подкрепени близо 90 възрастни и деца за социално включване в общността. Социални и лични асистенти, домашни помощници, медицински сестри помагат за прегледи в здравни заведения, при оформянето на административни документи, за явяването пред ТЕЛК и други, посочи Даниела Тодорова. Уязвимите хора разчитат и на помощ при пазаруване, почистване на жилищата и друга домашна работа.