Анджелино Алфано: Срещата на Г-7 има политически успех

Договорихме се да следваме политическия път за решаване на сирийската криза

Срещата на Г-7, която се състоя вчера и днес в Лука, има политически успех, заяви след завършването й италианският външен министър Анджелино Алфано, цитиран от ТАСС.
"На първо място това е политически успех. Приехме декларация от 30 страници, в която се засягат всички основни теми, както и отделни документи за неразпространение на оръжия и за киберпрестъпността", съобщи Алфано.
"Договорихме се да следваме политическия път за решаване на сирийската криза. Трябва да кажа, че взе превес позицията на Италия - да се води диалог с Русия, а не тя да бъде изолирана, но същевременно да се призовава лидера на Русия да окаже натиск на Асад да изпълни задълженията си, включително по прекратяването на огъня", добави той.
Няма единен подход към въпроса за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, но има единодушие, че решението на кризата в Сирия трябва да е политическо, изтъкна италианският външен министър.
"Русия може да изиграе важна роля, включително в преговорния процес. Неслучайно проведохме срещата за Сирия в разширен състав, с участието на Турция и на четири държави от Залива: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Катар, които се отзоваха на поканата рекордно бързо", отбеляза Алфано.
По повод започващото днес посещение на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва италианският външен министър заяви, че "Тилърсън ще представи в Москва не само мнението на Г-7, но и на страните от региона".