Г-7 ще обсъдят ситуацията в Сирия с Турция и арабски съюзници

В срещата участват външните министри на седемте най-развити държави (САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Канада, Франция и Италия), както и дипломати от Турция, ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания и Катар

Външните министри на страните от Г-7, които от вчера заседават в Тоскана, започнаха днешния ден със среща за Сирия, в която участват още Турция и техни арабски съюзници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
В срещата участват външните министри на седемте най-развити държави (САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Канада, Франция и Италия), както и висши дипломати от Турция, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и Катар.
Вчера домакинът на срещата, италианският външен министър Анджелино Алфано, обясни, че на нея ще се търсят начини да се съживи процесът за постигане на политическо решение в Сирия и избягване на военна ескалация.
Съюзниците на сирийския президент Башар Асад, по-специално Русия и Иран, заплашиха с ответни мерки след американския ракетен удар по сирийска военновъздушна база в нощта на 6 срещу 7 април в отговор на предполагаема химическа атака, която се смята, че е извършена от сирийския режим и в която бяха убити 87 души на 4 април.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се очаква да пристигне довечера в Москва и британският външен министър Борис Джонсън изрази пожелание той да представи на Русия "ясно и съгласувано послание". Според Джонсън трябва да се окаже натиск на Москва, за да престане тя да подкрепя Асад.