Социолог: Служебният кабинет развали комуникацията между Радев и Борисов

Каква ще бъде комуникацията между президента Румен Радев и бъдещия министър-председател?

Според социолога Андрей Райчев служебното правителство допринесе един евентуален мандат на новото редовно правителство да не започне с най-добрата си комуникация между бъдещия премиер и настоящия президент.

В студиото на Bulgaria on Air Райчев и Георги Харизанов от Института за дясна политика коментираха работата на президента и какво ще каже той в изявлението, което ще направи днес следобед. Както и срещата на евентуалната коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти, които днес ще обсъждат председателството на Европейския съюз на България.

Запитан дали Бойко Борисов ще успее да създаде стабилен кабинет, Харизанов отговори: "Няма някакви пречки пред съставянето на стабилно управление. Факт е, че има спорове около финансовата рамка на бюджета. И, казусът не е в липсващите средства за това пенсията да бъде увеличена на 300 лв., а в това, че чисто пропорционалното наливане на пари в социалната система само ще лиши ГЕРБ от възможността да провежда останалите политики, заради които е избрана като първа сила".

Дали в днешното си обръщение към нацията президентът Радев ще предприеме ход да свика национално допитване до обществото по темата за гласуването в чужбина, Андрей Райчев посочи: "Радев вече предприема нещо, което е малко в повече на неговите правомощия. Той няма право на законодателна инициатива. Президентът направи маневра, която струва главата на чиновник. Или Бойко Борисов или Румен Радев трябва да поставят въпроса за гласуването на българите в чужбина, но по-добре да го направи Радев" е мнението на социолога.