Проф. Камен Плочев: Твърде вероятно е да избухне епидемия от морбили (видео)

Ромският етнос отказва да се имунизира заради ниска здравна култура и някои виждания на негови лидери, че това има за цел да ги стерилизира

Твърде вероятно е да избухне епидемия от морбили. Това каза в Би Ти Ви проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Той допълни, че това не е изненада за лекарите, особено след последната епидемия през 2009 г., когато са направили анализ защо се е стигнало до там.

По думите му причините са и в организацията на здравеопазването, и от етническо-битов характер.

„През 2009 г. в първото тримесечие броят на заболелите е 34 човека, в момента са 36. След една година броят става 24 000”, каза проф. Плочев.

Като една от първите причини, за разпространението на болестта професорът посочи избора на общопрактикуващ лекар. Никой не контролира дали докторът реално ги е имунизирал. Голяма част от ромите нямат въобще общопрактикуващ лекар.

Липсата на постоянен адрес и отказът от имунизации също са сред причините за морбили, обясни проф. Плочев.

Той допълни, че ромският етнос отказва да се имунизира заради ниска здравна култура и някои виждания на негови лидери, че това има за цел да ги стерилизира.

Тези анализи са правени в кв. „Надежда” в Сливен, където е била предишната епидемия, разясни професорът.

Друга причина за разпространението на заразата е ефективността на ваксината, обясни проф. Плочев:

"Производителят казва, че в 95% тя развива достатъчен имунитет. Причината за втора имунизация на 12-годишна възраст, не е защото първата не е задействала, а за да покрие тези 5%. Тук идва въпросът адекватен ли е имунизационният календар. Ние ги имунизираме на 12-13 години, а те тогава вече са родили, вече имат деца. Тук е проблемът. Не трябва ли, както препоръчват фирмите производителки и както е в Европа, имунизацията да стане в момента, в който детето промени средата и начина си на общуване, т.е. училище, на 6 – 7 години. Имунизационният календар у нас върви по пътя на инерцията от 72-ра година, когато е въведена имунизацията, препоръчали сме това да се коригира, допълни професорът. По думите му неваксиниран набор няма.