ЕК: Правосъдните системи в ЕС са подобрили ефективността си, но все още има проблеми

Европейската комисия оцени състоянието на правосъдните системи в ЕС

Европейската комисия представи днес оценката си за състоянието на правосъдните системи в държавите от ЕС. Комисията оценява ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на отделните държави. Оценката е представена на сайта на Европейската комисия.

Тази година за пръв път докладът съдържа оценка за това доколко лесно потребителите могат да получат достъп до правосъдие и какви са каналите, които те използват, за да подават жалби срещу дружества. За първи път се съдържат данни за продължителността на наказателните производства за престъпления, свързани с пране на пари.

Отчита се, че продължителност на производствата по граждански и търговски дела в ЕС намалява, включително в някои държави, чиито правосъдни системи са изправени пред предизвикателства. Това подобрение е по-ясно изразено в рамките на петгодишния период, отколкото в краткосрочен план. Държавите от ЕС отговарят за прилагането на общностното законодателство в областта на защитата на потребителите.

Данните от доклада показват, че продължителността на административните производства и делата за упражняване на съдебен контрол в тази област значително се различава, в зависимост от държавата. Отчита се, че много проблеми на потребителите се решават пряко от властите за защита на потребителските интереси и в такива случаи не е необходимо да се стига до съд.

В съответствие с изискванията на директивата за борбата с прането на пари държавите от ЕС са предоставили за първи път данни, които показват големи различия в продължителността на делата по производства за такива престъпления. Продължителността на тези дела е от по-малко от половин година до близо три години.

Според доклада в някои държави гражданите, чийто доход е по-нисък от прага на бедността, не получават никаква правна помощ по някои видове спорове. В някои държави използването на инструментите на информационните и комуникационните технологии все още е ограничено. Технологиите се използват широко за комуникация между съдилищата и адвокатите в половината от държавите в ЕС. Използването на електронен подпис е много ограничено в повече от половината от държавите от Общността, сочат данните.

В повече от две трети от държавите в ЕС съществува усещането за подобрена или непроменена независимост на съдебната власт. Подобна оценка дават и предприятията за независимостта на съдебната власт от 2010 г. насам. Най-често посочваната причина за усещането за липса на независимост на съдилищата и съдиите са намесата или натискът от правителството и политиците.

Повечето държави от ЕС разполагат със стандарти, определящи срокове за предотвратяване на твърде продължителни съдебни производства. В някои държави с по-неефикасни правосъдни системи няма такива стандарти, уточнява комисията.

Докладът разглежда основно спорните производства по граждански, търговски и административни дела, за да се помогне на държавите в усилията им да очертаят пътя към среда, по-благоприятна за инвестициите, бизнеса и гражданите. На ефикасността на съдопроизводството влияят показатели за продължителността на производствата, дела на приключените производства и броят на висящите дела. Оценката на качеството се дава според показатели за правната помощ, съдебните такси, обучението, наблюдението върху дейностите на съдилищата, бюджета и човешките ресурси.

Независимостта се оценява по показатели за усещането за независимост на съдебната власт сред дружествата и широката общественост, както и спрямо гаранциите за независимостта на съдиите.

ЕК уточнява, че при изготвянето на доклада са били използвани различни източници на информация.