Български ученици спечелиха трето място в най-престижния конкурс на НАСА

Свят

10-04-2017, 12:25

Снимка:

btv.bg/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОН представи 22 мерки за намаляване на агресията в училище

Те създадоха космическа колония, а сега търсят финансиране за участие в конференция на НАСА

Български ученици спечелиха трето място в най-престижния и труден конкурс на НАСА - за колония в Космоса. Проектът „Син Космос" впечатли учените от американската космическа агенция, съобщават от Бтв.

Учениците създадоха огромен космически град в курсовете на варненската астрономическа обсерватория. Една от целите му е дистанционно наблюдение на природните катаклизми и създаване на система за ранно предупреждение.

Втората цел на Синия Космос е решаване на проблема с изчерпване на енергийните ресурси на Земята – чрез слънчеви панели. Те събират слънчева енергия от Космоса и я транспортират до земята, по специален начин с микровълни, обясни Александър Георгиев.

Всеки град в колонията има 3 различни квартала с различни функции - индустрия, туризъм, научни изследвания. Със сложни математически алгоритми са пресметнати и най-малките подробности за живота на колонията: „Как би се променила гравитацията и да решим как да разпределим етажите, по колко човека на етаж, да им разпределим колко квадратни метра ще има, колко кубически метра въздух”, разказа Галина Станева.

Сега децата търсят финансиране за участието си в Конференцията на НАСА за международно космическо развитие.

„10 деца могат да представят България на космическо ниво, да покажат, че в България има мислещи, умни, прекрасни млади хора, на които просто трябва да помагаме, да пожажем, че държавата се грижи за тях”, каза д-р Веселка Радева от Астрономическата обсерватория във Варна.