Маккейн: Ракетният удар в Сирия е обрат в политиката на САЩ

Сенаторът за пореден път изрази мнение, че Белият дом частично носи вина за предполагаемата химическа атака в Идлиб

Американският сенатор Джон Маккейн, който е шеф на сенатската комисия по въоръжените сили, одобри решението на президента Доналд Тръмп да нанесе ракетен удар по сирийско летище и го окачестви като "отлична първа крачка" и "обрат в политиката" на САЩ, съобщават от Washington Post.

По-рано сенаторът изрази недоволство от изявлението на държавния секретар Рекс Тилърсън, че съдбата на сирийския президент Башар Асад ще се решава от народа на неговата страна и че неговото отстраняване от власт не е основен приоритет на Вашингтон.

Друг републикански сенатор - Линдзи Греъм, предложи САЩ да изпратят допълнително 6000 военнослужещи в Сирия, за да бъде ускорен разгромът на терористичната групировка "Ислямска държава". Той също изрази подкрепа към решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се нанесе удар по ВВС базата в Сирия след предполагаемата химическа атака в Идлиб. Според Греъм задачата за отстраняването на Асад от власт трябва да бъде делегирана на силите на т.нар. умерена опозиция, която да бъде обучена от американски военни инструктори.

"Нашите момчета са необходими, за да обучат опозицията как да бъде заловен Асад. Той трябва да бъде свален от собствения си народ, а не с нашите усилия", каза Греъм.