Властите в Пекин дават щедри възнаграждения за информация за чужди шпиони

Свят

10-04-2017, 11:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Служител на Държавния департамент на САЩ предавал информация на Китай

Размерът на сумата ще се определя от значението на съответната информация

Властите в Пекин дават възнаграждение до 500 000 юана (72 400 долара) за предоставена информация за шпиони или дейността на чужди разузнавателни служби, съобщават от BBC.

Управлението за държавна сигурност публикува „Програма за поощряване на гражданите да изобличават шпионската дейност”. Според документа гражданите, които предоставят важна информация, помагаща за предотвратяване и пресичане на шпионската дейност в страната, трябва да получат възнаграждение. Неговият размер зависи от значението на съответната информация.

Гражданите могат да подават сигнал по съответния телефон, да изпратят писмо, или лично да се явят в управлението за държавна сигурност. Те обаче са отговорни пред закона за доноси и фалшива информация. В него пише още, че гражданите трябва да помогнат в „бавното построяване на желязна Велика стена, която да се бори срещу злото и пази от шпионите”.

През януари група рибари от провинция Дзянсу намериха неидентифициран обект, изписан с думи на чужд език и го предадоха на властите. По-късно се оказа, че това е шпионско устройство, което събира данни от Китай.