Експерти: Реалната безработица у нас е 2-3%

Прогнози на икономисти уверяват, че безработицата ще продължи да намалява още при продължаващ икономически растеж

Реалната безработица у нас е не повече от 2-3% при официална от 6.7%. Такива данни отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал, съобщи телевизия “Европа“. Нивото на безработицата в България е рекордно ниско и страната ни вече няма проблем с броя на лицата без доходи, а с намирането на кадри. Прогнози на икономисти уверяват, че безработицата ще продължи да намалява още при продължаващ икономически растеж.

Сериозният спад на безработицата у нас, който отчита Евростат, се дължи на икономическия растеж през последните няколко години. По данни на европейската статистическа служба за месец безработицата в България е на рекордно ниски нива – от 6.7%. Незаетите в момента у нас са около 216 000 в сравнение с 266 000 година по-рано. Георги Ганев от Център за либерални стратегии коментира – “Българската икономика се намира във фаза на растеж, той е до голяма степен повлиян от положителната конюктура в Европейския съюз В момента и това е един процес, които продължава вече 4 години, поне със сигурност вече 4-та година имаме спад на безработицата и в момента тя е на най-ниските си нива от 10 години насам“, поясни Ганев.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България обявиха, че реалната безработица е наполовина от официално отчетената, тоест не повече от 2-3%. Добрин Иванов от АИКБ обясни, че продължително безработните лица са около 145 000, а тези, които са обезкуражени са близо 165 000 – “Продължително безработните лица са около 145 000,а обезкуражените лица са около 165 000. На практика продължително безработните са тези, които са били извън пазара на труда и не са работили повече от 1 година, а обезкуражени лица, тези които са 165 000, са такива, които освен, че отдавна са извън пазара на труда, са такива и които не търсят работа. Ако от общо безработните 216 000 извадим тези, които не търсят работа – 165 000, напратика в България има около 50 000 безработни, които търсят работа. Ако насложим тези лица към процеса на работната сила ще се окаже, че в България безработицата е между 2 и 3%“, добави Иванов. Страната ни се нарежда сред отличниците в Европа по ниска безработица. По последни данни, България е на четвъртото място след Чехия, Германия и Малта.


Експерти: Реалната безработица у нас е 2-3% Сериозният спад на безработицата у нас, който отчита Евростат, се дължи на икономическия растеж през последните няколко години. Според данните на европейската статистическа служба за месец безработицата в България е на рекордно ниски нива - от 6,7 на сто. Незаетите в момента у нас са около 216 000 в сравнение с 266 000 година по-рано. Георги Ганев - Център за либерални стратегии: "Българската икономика се намира във фаза на растеж, той е до голяма степен повлиян от положителната конюктура в Европейския съюз В момента и това е един процес, които продължава вече 4 години, поне със сигурност вече 4-та година имаме спад на безработицата и в момента тя е на най-ниските си нива от 10 години насам". От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък обявиха, че реалната безработица е наполовина от официално отчетената, тоест не повече от 2-3%. Добрин Иванов - изпълнителен директор на АИКБ: "Продължително безработните лица са около 145 000,а обезкуражените лица са около 165 000. На практика продължително безработните са тези, които са били извън пазара на труда и не са работили повече от 1 година, а обезкуражени лица, тези които са 165 000, са такива, които освен, че отдавна са извън пазара на труда, са такива и които не търсят работа. Ако от общо безработните 216 000 извадим тези, които не търсят работа - 165 000, напратика в България има около 50 000 безработни, които търсят работа. Ако насложим тези лица към процеса на работната сила ще се окаже, че в България безработицата е межд 2 и 3%". На този фон според официалните данни у нас в момента има между 80 000 и 100 000 незаети работни места, за които не могат да се намерят специалисти. Сред тях има такива, изискващи специална квалификация, като голям процент са в сферата на услугите и търговията. Добрин Иванов - изпълнителен директор на АИКБ: "Традиционно ИТ сектора, както знаем може да осигури над 10 000 заети, преработващата промишленост също изпитва недостиг, машиностроене, електротехника, индустрията като цяло". България се нарежда сред отличниците в Европа по ниска безработица. Според последните данни ние заемаме четвъртото място след Чехия, Германия и Малта.

Публикувахте от ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА - новини на 30 минути в 9 април 2017 г.