Над 1 млн. турски граждани са гласували за референдума

Свят

10-04-2017, 10:38

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ердоган: ЕС не приема Турция, защото е християнски съюз

Вчера приключи гласуването за референдума на турските граждани, живеещи извън Турция

Над 1 милион турски граждани са гласували зад граница и на турските ГКПП за референдума в Турция по серия конституционни промени, с които може да бъде въведена президентска система на управление в Турция. На територията на страната всенародното допитване ще се проведе в неделя, 16 април.
Вчера приключи гласуването за референдума на турските граждани, живеещи извън Турция, които подаваха своите бюлетини в дипломатическите представителства. Гласуването на турските ГКПП обаче, включително на Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново, а така също и на летищата и пристанищата ще продължи до 16 април с приключването на вота в Турция.
Според медиите избирателната активност на турските граждани зад граница е около 51-52 процента при общо 2,5 милиона избиратели в 31 страни в Европа.
Анадолската агенция предаде, че турските избиратели в България са проявили висока активност във вота, който се състоя на 7, 8 и 9 април в посолството на Турция в София и консулските служби в Бургас и Пловдив, където са били разкрити общо 5 избирателни секции. По думите на турския посланик в София Сюлейман Гьокче броят на турските избиратели в България е около 10 хиляди души.
Подадените зад граница бюлетини ще бъдат транспортирани с товарни самолети на "Търкиш еърлайнс", а преброяването им ще стане на 16 април веднага след приключване на гласуването в Турция.
Бюлетините, подадени зад граница, ще имат решаващо значение за изхода от референдума.
От днес в Турция влизат в сила определени ограничения за предизборна пропаганда, които са определени от Висшата избирателна комисия (ВИК). Според тях премиерът, министрите и депутатите до 16 април нямат право да ползват служебни коли, самолети, а също и обществени средства за провеждане на митинги и други прояви. При нарушение на забраната ВИК има право да им потърси съдебна отговорност.
През настоящата седмица Турското радио и телевизия /ТРТ/ ще излъчва изявленията на представители на политическите партии в страната. Президентът Ердоган обяви по-рано пред ВИК, че няма да използва правото си да прави изявления по ТРТ.