Ципрас: Гърция ще приложи икономии само при по-нататъшно облекчаване на дълговете

Сключеното с Брюксел споразумение доведе до блокада на гръцката столица в петък

Гърция ще приложи допълнителни мерки за икономии, договорени с официалните кредитори, при условие на по-нататъшно облекчаване на дълговете, което ще позволи на страната да бъде включена в схемата за купуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви в гръцкият премиер Алексис Ципрас, съобщават от Katherimi.

Атина сключи сделка с международните си кредитори в петък по ключовите елементи от пакет от реформи, които биха могли да отключат отпускането на финансова помощ за страната.

„Средносрочните мерки за облекчаване на дълговете, които могат да ни включат към програмата за количествени облекчения на ЕЦБ и фискалният път, който няма да бъде недостижим, са условие за нас, за да приложи мерките, които обсъждахме“, заяви Ципрас пред комитета на партията „Сириза“.

В петък Гърция и нейните кредитори са постигнали пробив в преговорите за отпускане на следващия транш от спасителния заем. Източниците посочват, че е постигнат политически компромис по допълнителното орязване на разходите и реформи.

Компромисът позволява на кредиторите на Гърция да приключат проверката на финансите на страната и да деблокират следващия транш от заема, договорен през юни 2015 г.

Гърция се нуждае от кредит в близките месеци от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - спасителния фонд на еврозоната - за да може да извърши плащания по дълга си през лятото.