Главчев: Разговорите с ПФ вървят добре, търсим допирните точки

Това означава търсене на разбирателство по всяка една конкретна тема – доста трудно функциониращ парламент

Разговорите между ГЕРБ  и Обединените патриоти вървят добре. Те са най-вероятните партньори в 44-тото  Народно събрание, заяви пред БНР Димитър Главчев от ГЕРБ. Разговорите вървят без обаче да има излишни поводи за  фанфари на този етап, допълни той.

Обединените патриоти в така  структурирания 44-ти парламент, са най-възможните, да не кажа единствени  възможни партньори в тази посока, защото другия вариант е правителство на малцинството  с всичките последствия. Това означава търсене на разбирателство по всяка една  конкретна тема – доста трудно функциониращ парламент, обясни Главчев.   

По думите му, още  не е говорено за разпределението на министерските кресла и постове. Сегашният стил е търсене на допирните точки за стиковане на програмите  на двете партии. Когато се намери това златно сечение, подписва се коалиционен  документ, който осигурява изпълняването на управленска програма и едва след  това се започват коментарите по арсеналния състав и на правителство, и на други  ръководни постове в държавата, категоричен е представителят на ГЕРБ, който е спряган за бъдещ председател на Парламента.

Няма постигнато  единомислие по размера на минималните пенсии, каза още Главчев, но подчерта, че има общо виждане, че пенсиите трябва да се увеличават, но  това да бъде свързано с растеж в икономиката.

Главчев каза още, че ГЕРБ ще предложи проект за мажоритарно гласуване с  въпросите от референдума, но това ще се реши с  вот в пленарна зала.