Ердоган организира митинг седмица преди референдума

На 16 април турските граждани ще гласуват за конституционна реформа, която ще увеличи правата на президента

Президентът на Турция Реджеп Ердоган организира митинг близо седмица преди провеждането на референдум в страната. Десетки хиляди са се събрали на вчера следобед на митинга в Истанбул, съобщава агенция “Франс прес“, предаде БТА. “На 16 април искате ли да кажете “да“ за една силна Турция?“, попита Ердоган своите поддръжници, които са отговори с “Да!“.

“Искате ли велика Турция? Искате ли да кажете “да“ на стабилността? Имаме ли подкрепата ти, Истанбул?“, продължи Ердоган, който изнесе реч от огромна сцена, издигната на брега на Мраморно море, на която пристигна с хеликоптер под приветствените възгласи на тълпата.

На същото място той произнесе речта си за национална солидарност пред стотици хиляди присъстващи на 7 август 2016 година, малко след опита за военен преврат в средата на юли, приписван от Анкара на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Турските граждани трябва да гласуват на националното допитване на 16 април за спорна конституционна реформа, която съществено ще увеличи правата на турския президент.