Прокуратурата в Швеция потвърди, че заподозреният за нападението е 39-годишен узбекистанец

Заподозреният е бил известен на властите

Шведската прокуратура потвърди, че задържаният заподозрян за нападението с камион в Стокхолм е 39-годишен мъж от Узбекистан. Заместник-главният прокурор Ханс Ирман съобщи, че не може да потвърди дали мъжът е изразявал подкрепа в социалните мрежи към “Ислямска държава“ или други джихадистки групировки. По думите му следователите проверяват мобилния телефон на лицето и профилите му, за да се сдобият с информация, която може да го свърже с нападението.

Ръководителят на шведската служба за сигурност Андерс Торнберг заяви, че заподозреният е бил известен на властите. Според него арестуваният не е бил част от водени в момента разследвания, но е фигурирал в предишни досиета.

Началникът на полицията Дан Елиасон каза, че властите са уверени, че са задържали човека, извършил нападението в Стокхолм. По думите му органите на реда са намерили в камиона предмет, който може да е бомба или запалително устройство. Той каза, че следователите не знаят дали в нападението са участвали други хора, но не изключват тази възможност.

Шведският министър-председател Стефан Льовен добави, че шведите трябва да преодолеят случилото се и животът да продължи. Той положи цветя до мястото на нападението, при което загинаха 4 души, а 15 бяха ранени, и каза, че понеделник ще бъде ден на национален траур, в който на обед ще бъде спазена минута мълчание. Премиерът се разходи в Стокхолм и се е срещнал с граждани и гости на столицата.

Според полицейски източници, цитирани от вестник “Афтонбладет“ заподозреният за нападението мъж е избягал от местопрестъплението и е хванал метро за летище “Арланда“. От летището мъжът е отишъл в стокхолмското предградие “Мерща“, където е бил арестуван.

Началникът на Шведската полиция по сигурността съобщи пред телевизия ТV4, че не може да потвърди информацията за открит експлозив в камиона. Говорителят на полицията Ларс Бистром пък каза, че няма практика полицията да коментира какво е конфискувала. Така той нито потвърди, нито отрече медийните твърдения за експлозиви в камиона, отбелязва “Асошиейтед прес“.