Имотите в България - сред най-бързо поскъпващите в Европа - bulgaria.utre.bg

Имотите в България - сред най-бързо поскъпващите в Европа

08 април 2017, 16:58 | Руслан Иванов
  • Снимка:
    pixabay.com

Данните за Германия сочат, че на местния имотен пазар жилищата са поскъпнали с 6.7 процента

Цените на жилищата в България скачат по-бързо от средното за Европа. В същото време имотите у нас поскъпват с по-голяма скорост от тези в Германия и Финландия, взети заедно.

Това показа справка на Money.bg с последните данни за цената на жилищата, изготвени от Евростат.

Статистиката посочва, че през последното тримесечие на 2016 година цената на имотите в България е скочила с 8.1 процента спрямо същия период за година по-рано и се покачва с 2.4 процента в сравнение с предходните три месеца. С това имотите у нас се нареждат сред най-бързо поскъпващите в Европа.

В същото време данните за Германия сочат, че на местния имотен пазар жилищата са поскъпнали с 6.7 процента през четвъртото тримесечие на годишна база, а имотите във Финландия скачат с 1 на сто.

Според данните на Европейската статистическа служба жилищата в ЕС поскъпват със средно 4.7 процента, докато за еврозоната стойностите посочват 4.1 на сто.

Северната ни съседка Румъния изостава от нас по този показател, като цената на имотите се е повишила със 7.3 на сто за периода. Чехия пък отчита най-високите в ЕС стойности с 11 на сто поскъпване на жилищата. На второ място по този показател се нарежда Унгария с годишно увеличение от 9.7 процента. Челната тройка оформя Литва с 9.5 на сто ръст в цената на жилищата.

Най-малко са скочили цените на имотите в Италия, където жилищата са поскъпнали с 0.1 на сто през последното тримесечие от 2016 година, сравнено със същия период за година по-рано.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Портфейл