Фронтекс: Реализацията на споразумението с Турция за бежанците e под заплаха

На външните граници на ЕС, както и преди, възникват съществени проблеми с установяването на личността на мигрантите

Агенцията на Европейския съюз за контрол на границите Фронтекс смята, че вътрешнополитическите събития в Турция могат да застрашат реализацията на споразумението за бежанците, съобщиха от Deutsche Welle.

Това се казва в доклад на организацията, получен от германския вестник "Велт ам зонтаг". Извадки от него публикува електронната версия на изданието.

Експерти от Фронтекс посочват, че след опита за преврат през 2016 г. турските сили за сигурност и службата за бреговата охрана са били подложени на проверки и са били значително отслабени. Дезорганизацията, която е следствие от това, може да повлияе на спазването на условията на споразумението. Това предизвиква въпроси относно бъдещето на сделката, се казва в документа.

В повечето от случаите пристигналите се регистрират в центровете за прием на бежанци в Гърция и Италия. Установяването на самоличността на голям брой мигранти, които нямат в себе си документи, продължава да бъде основно предизвикателство, се казва в документа.

В тази връзка в организацията отбелязват, че има голяма вероятност в Европа да могат да проникнат терористи под вида на бежанци. При това военните поражения на терористичната групировка "Ислямска държава" водят до връщането на бойци от европейските страни в родината им. Ролята на граничните органи стана още по-важна, констатират във Фронтекс.