Тръмп и Дзинпин са се разбрали на 100-дневен план за търговски преговори

Тръмп заяви, че двамата с китайския му колега са постигнали "забележителен напредък" в двустранните отношения със срещата си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колета Си Дзинпин са се разбрали за нов стодневен план за търговски преговори, които да увеличат износа на САЩ и да намалят търговския им дефицит с Китай, съобщават от Itv.

„Вземайки се предвид спектъра на въпросите и сериозността им, това може да е и амбициозно, но това е наистина голяма промяна в дискусията“, заяви министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос. „Смятам, че това е много важен символ на сближаването на отношенията между двете държави."

Застанал до китайския гост, Тръмп каза, че е било "много интересно" да прекара време със Си и оглавяваната от него делегация. Двамата продължават днес разговорите в имението на американския президент във Флорида. Очаква се те да обсъдят севернокорейските ядрени амбиции и търговията наред с други важни теми за двете най-големи икономики в света.

Тръмп каза, че след забележителния напредък, постигнат на разговора вчера, днес очаква още "по-голям прогрес". Си Цзинпин описа разговора си с Тръмп като "дълга и задълбочена комуникация, довела до множество общи позиции", главно "задълбочаването на приятелството и доверието" между САЩ и Китай.

"Смятам, че с течение на времето ще положим усилия да изпълним голямата си историческа отговорност за насърчаване на развитието на китайско-американските отношения, да създадем благоденствие за двете ни страни и народите им и да поддържаме световния мир и стабилност", заяви китайският президент. Си заяви, че Тръмп и екипът му са подготвили отлично срещата и топло са посрещнали китайската делегация.

Гостоприемната атмосфера се разминава с острия тон на Тръмп към Китай по време на предизборната му кампания, когато републиканският кандидат обвини Пекин, че "насилва" американската икономика.