Л. Павлова: Служебното правителство няма да бъде запомнено с добро

"Всички искаме по-високи пенсии, но можем ли да си ги позволим"

Служебното правителство няма да бъде запомнено с добро. Важното е, че след две седмици вече ще е в историята. Чудя се обаче дали сегашният регионален министър Стефан Гайтанджиев ще си подаде оставката след скандала с магистрала „Струма“. Това сподели министърът на регионалното развитие от кабинета "Борисов 2" Лиляна Павлова в студиото на бТВ.

Според нея е въпрос на чест и достойнство той да се оттегли заради скандала с изнесените документи и спряната процедура за „Струма“.

„Има огромен риск с бъдещето на магистрала „Струма“. Може скоро да не изберем изпълнител и това е така заради гафовете“, уточни тя. „Партизирано кадруване, гафове и блокирани сектори – това са нещата, с които ще бъде запомнено управлението на Огнян Герджиков“, категорична е Павлова. Тя поясни, че само тунелът струва 250 милиона, а двата виадукта и отсечката от Благоевград – още толкова и напомни, че съоръжението е много сложно.

Лиляна Павлова изрази опасение, че при провеждането на нов търг може да има обжалвания, производството е двуинстанционно и можем да загубим още една година в процедури. Въпреки, че не е част от екипа на ГЕРБ за преговорите с Патриотите за съставянето на нов кабинет, Павлова даде някои подробности за тях.

„Преговорите са спокойни и балансирани. И ние, и Патриотите отстояваме приоритетите си. Добрата новина е, че преговорите вървят с добър тон. Най-големият ни проблем обаче е темата с пенсиите. Всички искаме по-високи пенсии, но въпросът е можем ли да си ги позволим. Майка ми получава минималната пенсия. И аз искам тя да взима 500 лева, но за целта ни е нужна добра икономика“, предупреди Павлова.

„Всеки един от тримата лидери в Патриотите си има специфика, важното е, че и тримата казаха: „България ни е важна. Ще водим диалог, за да намерим доброто за страната“, каза Лиляна Павлова. Тя допълни, че да се смята коя партия колко министерства ще вземе е „малко бакалска сметка“. „Рано е да говорим за позиции и министерски кресла в бъдещия кабинет на ГЕРБ.

"Лично на мен Бойко Борисов не ми е казвал „Готви се“", сподели Павлова, която бе начело на регионалното ведомство в първия и втория кабинет на Бойко Борисов. „Чакат ни важни и тежки промени в законите. Ще има тежки парламентарни дебати и затова е важно не само дали водиш някое министерство, а и на кои комисии си начело“, предупреди тя.