Публикуваха новото Постановление за интеграция на чужденците

То бе изготвено от междуведомствена група с представители от 6 министерства и много ведомства

Служебното правителство спази обещанието си и точно преди час в портала за обществени консултации на Министерския съвет бе качен проекта на новото Постановление за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила. То бе изготвено от междуведомствена група с представители от 6 министерства и много ведомства, създадена по нареждане на служебния премиер Огнян Герджиков.

На Портала за обществени консултации „www.strategy.bg“ е качен проектът на Постановление за приемане на Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила.


Документът е публикуван в срока, определен по време на извънредното заседание на Министерския съвет, което се проведе миналия петък. Правителството възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика до 7 април да подготвят нова наредба, която да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Припомняме. че на извънредно заседание миналия петък кабинетът Герджиков отмени предишното постановление номер 208. Основните мотиви за отмяната бяха липсата на контролен орган, който да следи за изпълнението на целия процес по сключването на споразумения между общините и бежанците, получили убежище и международна закрила.

След заседанието миналата седмица социалният министър Гълъб Донев изтъкна и факта, че от публикуването на старото постановление през август 2016 година до момента не е било сключено нито едно такова споразумение.