Голям приятел на тениса на 95 години

Адмирал Иван Добрев - Странджата е много известен в спортните среди

Тържество в София за юбилея на адмирал Иван Добрев – Странджата. Той бе удостоен с високи отличия, включително с Почетния знак на президента на Република България Румен Радев. „Вахтата продължава!”

Един голям приятел на тениса навърши ....95 години. Този приятел е много добре известният както във военните, така и в спортните среди, адмирал Иван Добрев – Странджата,съобщи БФ Тенис.

Стотици военни - действащи и от резерва, общественици,  дейци на културата и спорта се събраха в Централния военен клуб в София на мило тържество в чест на забележителния юбилей.  Колеги на адмирал Добрев и кратък филм, посветен на него «По фарватера на живота – в служба на народа», припомниха ярки моменти от неговия пребогат и динамичен житейски път. Оживяха спомени за 19-годишния варненски младеж,  осъден през 1941 г. на смърт за нелегална дейност, за курсанта – навигатор във Военноморското училище «Никола Вапцаров» в края на 40-те години на миналия век, та чак до командващ на родния военноморски флот (1962- 1972 г.) и заместник-министър на народната отбрана (1972- 1990 г.). За първи път български военни кораби плават извън акваторията на Черно море именно под командването на адмирал Иван  Добрев.

Не всички обаче знаят за една друга голяма негова любов, освен към морето – тази към...тениса. Спечелен за нашия красив спорт от своя предшественик като командващ ВМФ, адмирал Бранимир Орманов, юбилярът излизаше редовно на корта до миналата година с партньор своя верен, макар и много по-млад, приятел, известния наш тенисист от недалечното минало Коста Денчев. Като командващ военноморския ни флот през 60-те години на миналия век,  адмирал Добрев е бил винаги «широк гръб» на треньорите Асен Косев и по-късно Йордан Димитров, създали варненската школа в тениса. Не случайно именно по това време «лятната ни столица»  дава първите си шампиони при подрастващите: Татяна Георгиева, Коста Денчев, Бранимир Дончев и др., печели и отборни призове. С негово активно съдействие нараства броят на тенис-кортовете в Морската градина, обновява се павилионът, базата се модернизира. Турнирът за «Купата на адмирала» продължава да привлича всеки август, около Деня на Военноморския флот, „цвета” на българския мъжки тенис, а и доста силни любители сред чуждестранните летовници. Горди притежатели на „Купата на адмирала” стават наши най-добри ракети като: Николай Чупаров, Цветан Цолов,  Любен Генов, Стоян Велев, Чавдар Ганев и др.

Вече в София, като заместник-министър на народната отбрана от 1972 до 1990 г., адмирал Иван Добрев наблюдава също физкултурата и спорта в БНА и най-вече водещия тогава в България – спортен  клуб ЦСКА „Септемврийско знаме”.  Футболният отбор е отново в разцвет – няколко пъти става републикански първенец. В най-елитния турнир на „Стария континент” – за Купата на европейските шампиони (сега Шампионска лига)  отстранява отбори, като „Аякс”, „Реал” (Сосиедад), „Ливърпул”. През сезон 1981-1982 г. армейците достигат за втори път (след 1966- 1967 г.) до полуфиналите в КЕШ, където отстъпват на „Байерн” (Мюнхен). Всяка сутрин преди работа Странджата играе тенис на кортовете на стадион „Народна армия”, следи най-отблизо и изявите на тенисистите. През 70-те години с фанелката на ЦСКА се състезават и печелят титли – индивидуални и отборни, близнаците Божидар и Матей Пампулови, Стоян Велев, деветкратната шампионка поединично Юлия Берберян – майка и треньорка на прочутите сестри Малееви. В отборните първенства все още успешно играят и „старите” шампиони Мария Чакърова, Кирил Яшмаков.

За съществения си принос в развитието на военноморските ни сили и укрепването на сигурността на страната адмирал Иван Добрев бе удостоен по време на тържеството във Военния клуб с Почетния знак на президента на Република България Румен Радев. Признанията към воина и общественика следваха едно след друго: Почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги” – първа степен със заповед на министър Стефан Янев, награди от началника на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев, от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, от Асоциацията на морските офицери, Юнашкото движение и др.

В емоционално слово 95-годишният адмирал Добрев не само благодари за поздравленията и отличията, но с ясен и твърд глас изложи и своето виждане по някои проблеми на националната ни сигурност.  Отличаващ се с доста широк кръгозор, далеч от наложилата се „щампа” за военните,  юбилярът има голям афинитет и към културата. Неслучайно негова съпруга е известната оперна певица (сопрано) и музикална педагожка проф. Благовеста Карнобатлова –Добрева. На актьорското поприще се изявява и неговият внук от сина му Стоян – Радослав (Руди) Добрев. Той прави добра кариера в „Меката на киното” – Холивуд.  Снимал се е в три нашумели и в България  ТВ- сериала:  "От местопрестъплението - Ню Йорк", "Закон и ред - Лос Анджелис" и „Дните на нашия живот". Руди Добрев, който живее в Лос Анджелис, се пробва и като сценарист и филмов режисьор.  Голям подарък за 95-ия юбилей на адмирал Добрев бе и разнообразната артистично-музикална програма, изнесена в концертната зала на Военния клуб.  А масичката пред юбиляра и неговата съпруга проф. Карнобатлова–Добрева все повече се отрупваше от цветя, поздравителни адреси, сувенирни подаръци.

От нас, приятелите на тениса и спорта – също един морски поздрав: „95 години не стигат! Вахтата продължава!”.