Борислав Цеков: Отговорността за един законопроект е на този, който го подписва

Политика

06-04-2017, 09:56

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Служебният министър на правосъдието спря законопроекта за българското гражданство

„Да се види кой го е подписал – министър или заместник-министър, и картината ще е ясна”

Когато има законопроект, отговорността за него е на този, който го подписва – в случая това е Министерството на правосъдието. Това коментира в ефира на bTV Борислав Цеков, член на Правния съвет на президента, във връзка с оттегления вече законопроект, който на практика ограничава вота в чужбина с уседналостта и условието за това избирателят да е бил в България три месеца преди президентски и парламентарни избори.

Законопроектът предизвика спорове, а директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев беше освободен от служебния правосъден министър с мотив, че умишлено е качил за обществено обсъждане текстове, които не са били съгласувани с нея и които са нарушавали Конституцията.

Самият Талев обаче твърди, че законопроектът е бил съгласуван и, нещо повече, в голяма степен той е дошъл готов от президентството. Борислав Цеков подчерта, че не е участвал в срещи, на които проектът да е бил обсъждан.

„Темите, които се засягат от законопроекта, не са били предмет на обсъждане в Правния съвет, който досега е имал само едно заседание”, уточни Цеков.