Шефът на КЕВР: Има шанс за понижение на цената на парното и топлата вода

"Цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%"

„Шанс за понижение на цената на парното и топлата вода има”, съобщи в ефира на Нова телевизия председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Това обаче ще стане ясно в следващите месеци. Той остана категоричен, че след увеличението на природния газ, увеличение в цените а топлата вода и парното трябва да има.

„Това увеличение на цената на топлоенергията влиза в края на отоплителния сезон. Така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон, да се направи корекция надолу в цената. А цената на тока ще бъде увеличена с по-малко от 1%”, каза още председателят на КЕВР Иван Иванов.

Очаква се новите, по-високи цени на парното и горещата вода да бъдат с между 18 и 38% повече. Топлофикации дадоха зелена светлина на по-високите цени.

„В рамките на две години изчистихме тежък проблем – по политически поръчки беше повишаване на цената на електроенергията, само и само да се запази цената на парното отопление в големите градове за социално спокойствие. И става така, че тези 5,5 млн. граждани на България, които не ползват парно отопление, доплащаха за парното на хората от София, Пловдив, Варана и други градове”, добави председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Тази цена, която е в момента, е реалната цена на топлинната енергия”, заключи той.