ЕС ни осъди заради мръсния въздух

Общество

06-04-2017, 08:57

Снимка:

МОСВ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 2 млн. деца годишно си отиват заради замърсената околна среда

Вчера стана ясно, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух

Министерството на околната среда и водите призовава за активно съдействие от страна на населението и на местните власти за справяне със замърсяването на въздуха и намаляване на фините прахови частици, съобщават от БНТ.

Според съда най-замърсени са София, Пловдив и Варна, а държавата не е взела подходящи и ефикасни мерки, за да бъде възможно най-кратък срокът, в който в тези градове има превишаване на пределно допустимите стойности. Според екоминистерството основните причини за проблема са използването на твърди горива за отопление от населението и остарелият автомобилен парк.

Според данни на Световната здравна организация, годишно над 7 милиона души на планетата умират преждевременно от заболявания, свързани със замърсяването на въздуха. За България статистиката сочи 18 000. Затова и Европейския съюз е постановил, за да се подобри чистотата на въздуха, страните членки да разработят планове, в които да се предвидят мерки за контрол, а при необходимост - и спиране на определени дейности, включително и движението на автомобили.

По време на съдебната сага от страна на българска държава са заявили, че общините са предприели действия свързани с подобряване на обществения транспорт, градската среда, енергийната ефективност, както и че замърсяването на въздуха е предимно през зимата заради отоплението на твърдо гориво.

Според Европейския съд, обаче, това явно не е било достатъчно и в районите с наднормено замърсяване не са предвидени подходящи мерки за намаляване на концентрацията на фините прахови частици.

България няма да получи санкция заради превишаването на фини прахови частици във въздуха засега, а само ще трябва да плати разноските по делото.