Тръмп проведе телефонни разговори с Абе и Меркел

Темите на дискусия са включвали Северна Корея и Украйна

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че той и американският президент Доналд Тръмп са се съгласили по време на телефонен разговор, че последното изпитание на балистична ракета от страна на КНДР е "опасна провокация и сериозна заплаха", съобщават от Ройтерс.

Абе каза пред журналисти, че ще следи Китай как ще реагира, след като президентът Ши Джинпин се срещне с Тръмп днес и утре във Флорида. Министър-председателят на азиатската страна поясни, че Тръмп му е казал, че всички опции са на масата относно как ще се действа срещу Северна Корея.

В сряда Пхенян тества поредна балистична ракета.

Американският държавен глава многократно призовава, че Китай трябва да положи повече усилия за спиране на ракетната и ядрена програма на КНДР. Белият дом отбеляза, че Тръмп е заявил в разговора си с Абе, че Вашингтон ще продължи да трупа оръжия за възпиране на севернокорейска атака.

"Доналд Тръмп заяви ясно, че САЩ ще продължат да укрепват възможностите за сдържане и защита на страната и съюзниците с пълния набор от военни възможности. Президентът подчерта, че САЩ стоят до съюзниците си Япония и Южна Корея на фона на сериозната заплаха, която КНДР продължава да представлява", поясняват от администрацията. Разговорът между двамата е продължил 35 минути.

Междувременно Белият дом информира, че Тръмп е провел телефонен разговор и с германския канцлер Ангела Меркел. Те са обсъдили редица теми, включително ситуацията в Източна Украйна и в Афганистан.