Пореден протест в Белград срещу избирането на Вучич

Протестиращите обявиха исканията си, приети от студентите в университета в Нови Сад и Белградския университет

Пред сградата на парламента в Белград и тази вечер се състоя "Протест против диктатурата 2017", а участниците, предимно млади хора, студенти и гимназисти, блокираха движението в тази част на сръбската столица, съобщиха от Deutsche Welle.

Протестиращите надуват свирки, скандират лозунги и носят транспаранти с надписи: "Стоп на диктатурата", "В ъгъла", "Край" и др., протестирайки срещу победата на президентските избори на премиера Александър Вучич.

Студентите искат да бъдат сменени ръководствата на държавната избирателна комисия и националния медиен регулатор, както и директорът на държавната телевизия и неговия главен редактор, които обвиняват в извършване на изборна измама и наклоняване на гласовете в полза на Вучич. В случай, че исканията им не бъдат изпълнени, участниците в протеста искат да се свикат предсрочни парламентарни избори.

Студентското движение от Нови Сад се присъедини към исканията и добави и свое - за "тотална смяна на властта". Движението призова военния и полицейския синдикат и работниците да се присъединят към протеста им.