САЩ заплашиха с едностранни действия срещу Сирия, ако ООН не реагира

Ники Хейли: Истината е, че Асад, Русия и Иран нямат интерес от мир

Ако ООН не реагира за Сирия, ние ще го направим. Това предупреди посланикът на САЩ в световната организация Ники Хейли по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с химическата атака в Сирия вчера, съобщавах от Washington Times.

Вчера сирийската опозиция обяви, че лоялни на Асад сили са използвали химически агент при атака със самолети в град в северозападната провинция Идлиб. При атаката са убити около 100 души, а 200 са пострадали. Обаче Москва и Дамаск твърдят, че е поразен склад с химикали, управляван от джихадистите. Западните държави вярват, че силите на сирийския лидер Башар Асад са виновни за нападението. Западът подготви проекторезолюция, призоваваща за пълно разследване на атаката. Русия предупреди, че ще блокира искането, тъй като се базира на фалшива информация.

Хейли решително осъди Русия и сирийското правителство, намеквайки, че САЩ са готови да предприемат едностранни военни действия за разрешаване на гражданската война. Когато ООН постоянно не успява да изпълни дълга си да действа колективно, има моменти в живота на държавите, когато ние сме принуди да действаме сами, каза тя и добави, че ако ООН не предприеме действия, "ние може".

"Колко деца още трябва да загинат преди Русия да прояви загриженост", попита тя, показвайки снимки с жертви. По думите на американския посланик Асад няма да спре атаките с химически оръжия, ако Русия не оттегли подкрепата си за Дамаск.

От своя страна заместник-посланикът на Русия в ООН заяви пред съвета, че такива атаки са провокирани от заплахата на бившия президент Барак Обама, че ще предприеме военни действия, ако "червената линия" бъде пресечена с използването на химически оръжия в Сирия.

"Това решение служи като отправна точка за бъдещи провокации от терористите и екстремистките структури с използване на химически оръжия. Те се опитват да дискредитират правителството в Дамаск и да създадат претекст за използване на военна сила срещу суверенна държава", подчерта Владимир Сафронков.