Brexit: Не може да има по-добри условия извън ЕС, отколкото в него

Манфред Вебер: Искаме Великобритания да остане наш партньор и приятел, но преговорите ще бъдат тежки

"Нашето послание е ясно: първо договаряме развода, след това говорим за бъдещо споразумение; трябва да сложим край на несигурността, в която живеят засегнатите граждани. И накрая - въпросът за Северна Ирландия е важен", каза евродепутатът Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП по време на дебата за Брекзит в пленарната зала на Европейския парламент днес. "Искаме Великобритания да остане наш партньор и приятел. Но преговорите ще бъдат тежки", каза той.
"Притеснявам се, че Лондон иска да вземе положителните страни на членството в ЕС и да остави настрани отрицателните. Това няма да стане. Но какво означава да се напусне Европейският съюз", попита той. "Това означава, че страна, която е решила да напусне Европейския съюз, не може да получи по-добри условия от страна член на Европейския съюз. По отношение на сигурността - не можеш да бъдеш част от Европол и да се възползваш от Шенгенската информационна система. По отношение на научните изследвания - не можеш да участваш във финансирани от Европейския съюз програми за сътрудничество между университетите. По отношение на търговията - не можеш да се възползваш от единния пазар. Поръчване на отделни неща от менюто няма да се случи."
"Искам да кажа на нашите ирландски и испански приятели: не сте сами. Ще се възползвате от единството на ЕС от 27 страни, които са заедно като семейство и ще ви помогнат да се разберете с Лондон. Ние сме готови, можем да започнем преговорите. Надявам се, че след вота можем да кажем, че сме обединени", заключи Манфред Вебер, цитиран от пресслужбата на ЕП.