Ева Майдел: Гласувахме, за да защитим правата на българите във Великобритания

Няма да допуснем Великобритания да не спазва задълженията си и да не плаща полагащото й се, докато не бъде одобрено споразумението за напускане

„Днес в Европейския парламент приехме резолюция, с която защитаваме правата на българите и гражданите на останалите страни от ЕС, които живеят във Великобритания, докато протичат преговорите за Брекзит. Няма да правим компромиси ако българите биват третирани по различен начин от британците. Няма да допуснем Великобритания да не спазва задълженията си и да не плаща полагащото й се, докато не бъде одобрено споразумението за напускане. А за приемането му, се изисква съгласието на Европейски парламент“, заяви българският евродепутат Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП, по повод приетата от ЕП резолюция за преговорите за Брекзит в сряда 5 април 2017 г.
„В Европейската народна партия определихме ясни червени линии, които няма да прекрачим в преговорите. Освен равното третиране на гражданите, настояваме британците да имат достъп до единния пазар на ЕС само при условие, че спазват свободното движение на хора, стоки, капитали и услуги. ЕС не е плодова градина, от която обираш най-добрите плодове и си тръгваш без да плащаш“, допълни Майдел, която подкрепи резолюцията, приета с голямо мнозинство от 516 гласа срещу 133 и 50 въздържали се.
В документа на ЕП се посочва, че преговорите за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС могат да започнат, само когато бъде постигнат значим напредък в преговорите за начина на напускане на Великобритания, позиция, която на Острова се опитват да отхвърлят. Резолюцията обявява всякакви двустранни договорки между отделни страни-членки на ЕС и Великобритания по теми от компетентностите на ЕС за противоречащи на правото на Съюза.