Европейският парламент обсъди Brexit

Юнкер: Време е разумът да надделее над чувствата

Европейският парламент обсъди днес въпроса с напускането на ЕС от Великобритания. Мнозинството евродепутати настоя преговорите с Лондон да бъдат водени в рамката, определена в проекторезолюцията по тази тема. Резолюцията ще бъде приета по-късно днес и очертава условията, при които окончателното споразумение с Лондон може да бъде утвърдено от ЕП.
Малтийското председателство на Съвета на ЕС коментира, че отделянето на Великобритания е загуба и за двете страни, защото ще доведе до лоши последствия за европейските граждани. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС и Великобритания ще останат близки. Време е разумът да надделее над чувствата. Трайните партньорства се изграждат при изчистване на предишните отношения. Въпросите, породени от миналото, трябва да бъдат изцяло изчистени. Решението на Великобритания ни натъжава дълбоко и не се вписва в хода на световната история, посочи Юнкер.
Групата на Европейската народна партия коментира, че на Лондон са били необходими девет месеца, за да представи в Брюксел писмото от шест страници със заявката за напускане на ЕС. Готови сме, можем да започнем преговорите и се надяваме след гласуването на споразумението в ЕС да останем единни. Първо трябва да има развод, а после ще бъдат обсъждани бъдещи споразумения, искаме честна атмосфера, на основата на доверието. Държава извън ЕС не може да има по-добри условия от страните от Общността, но с Великобритания ще останем партньори и приятели, посочи групата на ЕНП.
Социалистите и демократите коментираха, че лъжите за по-добро бъдеще са създали хаос във Великобритания. Няма да одобрим споразумението с Лондон без спазването на заложените в резолюцията изисквания. Не може държава извън ЕС да бъде при същите условия като останалите в Общността. Не приемаме заплахи и ултиматуми, включително в областта на сигурността. Великобритания не може да се превръща в огромен данъчен рай. Дори да напуснете къщата, трябва да си платите битовите сметки, обърнаха се социалистите към британците.
Европейските реформатори и консерватори посочиха, че Великобритания е остров, а не лодка, и ще остане там, където е. Трябва да започне ново и трайно сътрудничество. Съгласни сме, че трябва да бъдат защитени правата на хората, но не споделяме мнението, че ЕП трябва предварително да поставя тежки условия за преговорите. Европа трябва да бъде по-децентрализирана конфедерация, коментираха представителите на парламентарната група.
АЛДЕ изрази позицията, че отношенията ЕС-Великобритания никога не са съдържали любов и страст. Миналата седмица, когато бе внесено искането на Великобритания за напускане, беше много тъжен момент. Някой ден някой младеж ще опита отново да върне Великобритания в Европа и младото поколение ще оцени днешния процес като глупост, коментираха либералите.
Европейската обединена левица отчете, че времето за преговори с Лондон е изключително кратко. Тази парламентарна група настоя абсолютен приоритет да бъдат правата на гражданите.
Зелените коментираха, че британският премиер Тереза Мей е избрала най-твърдото тълкуване на изхода от британския референдум. Според Зелените абсолютният държавен суверенитет не съществува.
Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" определи деня на връчването на писмото за напускане като "велик и исторически ден". Иска ни се откуп, но трябва да ни направите неустоимо предложение, защото сме акционери в ЕС, дори в неговите сгради, заявиха британските популисти. Не сме заложници, свободни сме да си тръгнем. Светът е по-голям от ЕС, 85 на сто от световната търговия е извън Общността. Не сме длъжни да ядем белгийски шоколад и да пием френско вино, други ще ни дадат тези стоки. Ако върнете митата, ще пострадат стотици хиляди работни места, коментираха британските популисти.
Групата "Европа на народите и свободата" поздрави премиера Мей и британците, че са си извоювали обратно свободата. Според тази група ЕС нарича британците "приятели", но иска да им причини страдание.