Внесоха проект за резолюция в ООН, осъждаща химическата атака в Сирия

Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че ударът по източните квартали на Хан Шейхун бил нанесен от сирийската авиация

Съединените щати, Великобритания и Франция представиха вчера в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, осъждаща нападението с химическо оръжие в Сирия и призоваваща за бързо и пълно разследване, предаде Франс прес, цитирани от БТА.
В текста, получен от АФП, се призовава Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ бързо да представи заключенията си за нападението, в резултат на което загинаха 58 и бяха ранени 170 души в градчето Хан Шейхун, разположено в бунтовническата зона в северозападната сирийска провинция Идлиб.
Сирийските власти за длъжни да предоставят на разследващите комисии плановете за полетите, бордовите дневници и всякаква друга информация за въздушните операции от 4 април, се казва в документа. От Дамаск се изисква също да предаде на международните експерти имената на всички лица, командващи хеликоптерни ескадрили, незабавно да предостави достъп до авиобазите, от които се предполага, че са извършени нападения с химически оръжия. В случай на приемане на резолюцията, на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш ще бъде поръчано на всеки 30 дни да докладва как сирийските власти сътрудничат с разследващите.
Руското министерство на отбраната съобщи вчера, че ударът по източните квартали на Хан Шейхун бил нанесен от сирийската авиация, предаде ТАСС. По руски данни, в резултат на нападението бил унищожен цех, където бунтовниците произвеждали боеприпаси с отровни вещества. Тези химически оръжия били доставяни в Ирак и били използвани в Алепо, заяви говорителят на министерството Игор Конашенков.