ЕС отпуска още €6 млрд. за инфраструктура, сигурност и нови работни места

В началото на годината България се изкачи на първо място в ЕС по получени средства от европейския бюджет като дял от БНП

Горд съм, че Европейският парламент (ЕП) постигна споразумение за допълнителни 6 млрд. евро по ключови за Европейския съюз (ЕС) програми, което е исторически успех без аналог. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на пленарното заседание на ЕП в Страсбург, където се обсъди преразглеждането на многогодишната финансова рамка на ЕС. „Убеден съм, че въпреки успеха на инициативи като плана „Юнкер“, безвъзмездното финансиране на големи инфраструктурни проекти в развиващите се региони не може да има алтернатива. То трябва да остане водещ принцип в държавите, които се нуждаят от такива средства.“, изтъкна Новаков в обръщението си.
Допълнителното финансиране ще бъде насочено към програми като „Механизма за свързана Европа“, който финансира ключови за ЕС инфраструктурни проекти, включително в България. За него се предвиждат допълнителни 300 млн. евро, а нови 200 млн. ще бъдат отпуснати на „Хоризонт 2020“ - програмата за научна и развойна дейност на ЕС. За борба с младежката безработица се предвиждат 1.2 млрд. евро през Инициативата за младежка заетост, а още 100 млн. ще получи и програма „Еразъм+“, която е насочена изцяло към студенти, преподаватели и неправителствения сектор и по която участват почти всички български университети. Докладът, който ще бъде гласуван по време на пленарната сесия на ЕП, предвижда над 2.5 млрд. евро допълнително за сигурност и вътрешен ред до 2020 година.
„Осигурените допълнителни средства са възможност за България да финансира приоритетни проекти в отделните сектори, като допълнително подпомогне икономическия си ръст.“, коментира още Новаков.
В началото на годината България се изкачи на първо място в ЕС по получени средства от европейския бюджет като дял от БНП и един от най-големите нетни бенефициенти в Съюза.