Могерини: Режимът на Асад носи отговорността за атаката с химическо оръжие в Сирия

Главният преговарящ на сирийската опозиция Мохамед Сабра каза, че нападението с токсичен газ поставя под въпрос мирния процес между сирийския режим и неговите противници

Режимът на сирийския президент Башар Асад носи основната отговорност за "химическата атака", извършена в бунтовнически и джихадистки бастион в Северозападна Сирия, в която са загинали най-малко 58 души. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Днес новините са ужасни. Очевидно основната отговорност тегне върху сирийския режим", каза Могерини в кулоарите на международна конференция за възстановяването на Сирия, започнала днес и продължаваща утре в Брюксел.
Същевременно руското министерство на отбраната съобщи, че руски самолети не са извършвали въздушни удари в сирийската провинция Идлиб, където стана предполагаемото нападение с химическо оръжие, предаде Ройтерс.
Силите на режима също отрекоха да са използвали химическо оръжие в атаката в град Хан Шейхун.
Главният преговарящ на сирийската опозиция Мохамед Сабра каза, че нападението с токсичен газ поставя под въпрос мирния процес между сирийския режим и неговите противници.
"Това престъпление поставя под въпрос целия мирен процес. Ако ООН е неспособна да попречи на режима да извършва такива престъпления, как да доведем до успех тогава политическия процес за постигане на преход в Сирия", каза Сабра, цитиран от АФП.Той представляваше Сирия на последния кръг междусирийски преговори в края на март в Женева.