Радев: Визитата на Туск е признание за устойчивата ни проевропейска политика

България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото

След срещата президентът Радев заяви, че с Доналд Туск са провели пълноценни, важни дискусии особено по отношение на сигурността на ЕС и най-вече на сигурността на Балканите. Двамата са се обединили около мнението ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. Дискутирали са ролята на България за икономическото развитие на региона, за осигуряване на енергийна независимост. "И в това отношение, наистина е време да се прегледа отново възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други членове на ЕС", каза Радев. Двамата с Туск са обсъдили и предстоящите преговори с "Газпром", за които, по думите на Радев, трябва да имаме ясна, силна, единна европейска позиция.

Президентът Радев първо благодаря на Доналд Туск, че е приел поканата да посети София.

"Това е голямо признание за България и за нейната устойчива проевропейска политика. Благодари на господин Туск за неговата лична ангажираност по отоншение на българската инициатива за продължаване на кохезионната политика в следващия програмен период на Съюза. Благодарение на неговата подкрепа тази кохезионна политика залегна устойчиво в приоритетите на Римската декларация и тя ще гарантира по-устойчиво развитие на Съюза", каза Радев.

Той уточни, че двамата са провели пълноценни, важни дискусии особено по отношение на сигурността на ЕС и най-вече на сигурността на Балканите.

"В тази сложна геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските глаждани започва от сигурността на българските граници", допълни Радев.

В това отношение президентът припомни, че служебното правителство е разработило предложение за оперативен план на ЕС за защита на нашата външна граница в случай на нарастване на мигрантски натиск и допълнително финансиране по отношение на охраната на външните граници. Радев заяви, че с Доналд Туск детайлно са обсъдили нашите проблеми и имаме разбирането от негова страна.

Двамата са обсъждали отношенията между ЕС и Турция.

"Обединихме се около мнението ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно да развиваме добросъседските отношения с Турция като съседна страна и в същото време повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск точно за България. И за това е нужно добра воля от двете страни за намаляване на това напрежение. В същото време е недопустимо Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела на която и да е държава от Съюза, включително България. За това е нужно наистина координирани и единни действия на Съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнства", заяви Румен Радев и продължи:.

"Членството ни в ЕС е най-големият гарант и то доказан за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност, и България полага усилия за укрепване единството на Съюза. България е важен фактор на сигурността в района, ние сме доказал се остров на стабилност и ще продължаваме да полагаме усилия с помощта на ЕС за утвърждаване на тази наша позиция, тук на Балканите, където рисковете за сигурността нараснаха неимоверно в последно време. Ръководството на ЕС приема нашето предложение за общ цялостен подход към ситуацията в региона. За развитието на региона, за намаляване на напрежението, това включва всякакъв вид мерки - политически, икономически, енергийни, транспортни, комуникоционни, културни.

Дискутирахме ролята на България за икономическото развитие на региона, за осигуряване на енергийна независимост и в това отношение, наистина е време да се прегледа отново възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други членове на ЕС. С цел да избегнем риск от доставките през други райони, в които има активни и тлеещи конфликти и напрежения".

 

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам." Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на Постановление 208 за интеграция на чужденци, по време на съвместното изявление с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас. Държавният глава каза още, че "България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото".
Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло с постановление като "208", посочи президентът Радев. Той заяви още, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.
Румен Радев отбеляза, че преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане, както и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на нашата социална система.
Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.