Фийон: Френското правителство манипулира предизборната кампания

Свят

03-04-2017, 16:32

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фийон: Франция може да последва съдбата на Гърция

"Ако имах и капка съмнение за своя вина, нямаше да съм кандидат"

Кандидатът на консерваторите за президент на Франция Франсоа Фийон заяви, че социалистическото правителство извършва манипулация, чиято цел е да го извади от президентската надпревара, съобщи Telegraph.

Фийон, лидер на партия "Републиканците", основната опозиционна сила в страната, и съпругата му са с обвинения по разследване за добре платени длъжности в парламента, за които следствието подозира, че са извършвани фиктивно. Според консерватора обвиненията са политически мотивирани.

Той заяви, че е допуснал грешка с изказването си, че ще се оттегли от предизборната кампания, ако бъде обвинен, и изрази мнение, че правителството е създало делото срещу него от нищото. "Аз сам им дадох в ръцете средства за премахването ми от президентската надпревара", призна той.

Според социологическо проучване на френския институт "Ъпиниън уей" водачката на крайната десница Марин льо Пен ще победи на първия тур на президентските избори с 25 процента. Втори ще остане центристът Еманюел Макрон с 24 процента, а Фийон - трети с 19 процента. При Льо Пен институтът отчита увеличение в подкрепата с 1 процент, докато при Макрон и Фийон няма промяна.

Според изследването обаче центристът ще победи лесно на балотажа водачката на крайната десница с 63 срещу 37 процента. Фийон също би спечелил срещу Льо Пен на втори тур, с 58 срещу 42 процента.