Британците готови да бранят Гибралтар с военна сила от Испания

Свят

03-04-2017, 16:21

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майкъл Фалън: Британската отбрана е вързана за САЩ, а не за ЕС

Фабиан Пикардо: Гибралтар не е разменна монета

Испанският външен министър Алфонсо Дастис обяви, че неговото правителство е било изненадано от тона на коментари, идващи от Великобритания относно Гибралтар, съобщава Deutsche Welle. Дастис коментирал по време на конференция в Мадрид: "Изглежда някой губи хладнокръвието си."

Вчера бившият лидер на Консервативната партия лорд Майкъл Хауърд заяви, че Обединеното кралство ще бъде готово да защитава Гибралтар по същия начин, по който е защитавало Фолкландските острови преди 35 години. А главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо подчерта: "Гибралтар не е разменна монета в тези преговори. Гибралтар принадлежи на гибралтарците и ние искаме да останем британска територия."

Подобно послание като това на Пикардо беше изразено от британския външен министър Борис Джонсън, след като пристигна на среща на външните министри на ЕС в Люксембург. "Суверенитетът на Гибралтар е непроменен и няма да се промени и не може евентуално да се промени без изричното съгласие на народите на Гибралтар и Обединеното кралство, и това няма да се промени", посочи британският първи дипломат.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Обединеното кралство е "ангажирано" към територията и нейния суверенитет не е на масата на преговорите по Брекзит. След като Мей разговаря с Пикардо в неделя, от кабинета на британския премиер изтъкнаха: "Премиерът заяви, че ние никога няма да влезем в споразумения, съгласно които хората на Гибралтар ще премине под суверенитета на друга държава срещу техните свободно и демократично изразени желания, нито ние някога ще влезем в процес на преговори за суверенитета, с които Гибралтар не е съгласен".

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън коментира в неделя, че Обединеното кралство ще защитава Гибралтар по всички възможни начини, защото неговите граждани са дали много ясно да се разбере, че не искат да живеят под испанско управление.