Полски прокурор обяви, че трима руснаци умишлено са допринесли за катастрофата в Смоленск през 2010 г.

Припомняме, че самолет Ту-154М на полските военновъздушни сили катастрофира край град Смоленск, Русия, при което загиват всичките 96 души на борда, сред загиналите е президента Лех Качински

Полски прокурори обявиха днес, че нов анализ на доказателствата за самолетната катастрофа в Русия през 2010 г., в която загинаха полският президент и още 95 души, показва, че двама руски авиодиспечери и трето лице в контролната кула умишлено са допринесли за катастрофата, предаде АП.
Марек Кучински от Националната прокуратура на Полша каза, че "без съмнение" една от причините за катастрофата е поведението на хората в контролната кула на летището в Смоленск. По думите му те са виновни в "умишлено причиняване на катастрофа". Полските следователи казаха, че искат да разпитат тримата руснаци, но докато не говорят с тях, няма да огласят подробности.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията на полската страна. "Обстоятелствата около тази трагедия бяха подробно изследвани и ние не можем да се съгласим с подобни заключения", каза той.
Причините за катастрофата бяха обект на други две големи разследвания - в Полша и в Русия, припомни АП.
Полските следователи заключиха, че катастрофата е плод на грешки и слаба подготовка на полските пилоти, опитали да се приземят в условията на мъгла. Разследването установи, че руските авиодиспечери са дали неверни и противоречиви инструкции на пилотите, но в доклада не се обвиняваше руската страна в умисъл.
Паралелното руско разследване хвърли вината изцяло върху полските пилоти, без да намира грешки на руските авиодиспечери.
След изборите праз 2015 г., спечелени от консервативната партия "Право и справедливост", Полша започна ново разследване.

Припомняме, че самолетната катастрофа край Смоленск става на 10 април 2010 г. Самолет Ту-154М на полските военновъздушни сили се удря в земята край град Смоленск, Русия, при което загиват всичките 96 души на борда.

Сред загиналите са полският президент Лех Качински и неговата съпруга, Ришард Качоровски (президент в изгнание на Втората полска република в периода 1989 – 1990 г.), високопоставени полски военни, управителят на полската централна банка Славомир Скшипек, заместник-министър на външните работи, правителствени лица, 12 депутати от полския парламент, старши представители на полското духовенство и роднини на жертвите от Катинското клане.

Катастрофата става в 10.50 ч. московско време. Официалната полска делегация тръгва от Варшава, за да участва в отдаване почит по случай 70-годишнината от извършеното в района на Смоленск Катинско клане.

Причината за катастрофата се разследва. Според предварителни данни, пилотът прави опит да се приземи, на летището в бившата военна база край Смоленск, в гъста мъгла. Самолетът се оказва твърде ниско при захода към пистата. Той закачва върховете на дърветата, преобръща се, удря се в земята и се разпада на 200 м от пистата в гориста местност. На 1 юни 2010 г. полският министър-председател публикува пълна разпечатка на последните 39 минути на записа от пилотската кабина.