Прокуратурата: Има доказателства за извършено престъпление от страна на Семерджиев

Заплахата не е документирана със СРС. Разполагаме с доказателства на двама свидетели очевидци на този разговор

До този момент са разпитани 4 свидетели, изискани са и са приобщени и документи. От събраните до този момент доказателства колегите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер, което е престъпление против реда на управление. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на извънреден брифинг във връзка спривличането като обвиняем на министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

„В конкретния случай се касае за отправяне на заплаха с уволнение от страна на министъра на здравеопазването по отношение на директор на изпълнителна агенция, за да назначи посочено от министъра за зам.- изпълнителен директор на същата агенция лице“, обясни тя.

„Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата е този орган на реда, срещу който е упражнена принудата“, уточни Румяна Арнаудова.

„Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с  доказателства на двама свидетели очевидци на този разговор“, посочи говорителят на главния прокурор.

Това е втори министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, който попада в полезрението на звеното „Антикорупция” след като в петък срещу министъра икономиката Теодор Седларски започна проверка по сигнал за нередности при смяна на членове на Бордовете на редица държавни дружества.