Константин Проданов пое вината за неуспешната коалиция с Движение 21

Тепърва АБВ и Движение 21 ще направят вътрешни анализи на грешките си

Формалното коалиционно споразумение между АБВ и Движение 21 за съвместно явяване на изборите приключва своето действие. Това заяви в БНТ лидерът на АБВ Константин Проданов. Като един от основните радетели за това споразумение той пое отговорността за неуспешната мобилизация на двете партии. Тепърва АБВ и Движение 21 ще направят вътрешни анализи на грешките си.

Очевидно, че някъде нещо не сработи. Ако е имало проблем, то не е било на национално ниво, ние много добре работихме и с г-жа Дончева и с целия й екип, но някъде може би не успяхме да обясним как аз като лидер, който говори как сме радикално леви защо си партнираме с формация която казва, че не е нито лява, нито дясна. Аз мисля, че го обясних достатъчно добре това, но може би хората не разбраха и не повярваха. Обяснението беше просто - г-жа Дончева казва няма ляво, няма дясно по отношение на борбата с корупцията. Там подходът е един и аз напълно съм съгласен с нея. Но с няколко медийни изяви човек не може да достигне до достатъчно широк кръг от хора, заяви Константин Проданов.

Въпросът за дългосрочното взаимодействие и с Движение 21, и с други леви формации обаче остава. Според Проданов лявото трябва да търси възможност за консолидация, за стабилизиране, защото наистина на България ѝ е необходимо автентично ляво управление, което няма как да се случи с раздробена левица. Параметрите на този диалог тепърва предстои да бъдат уточнявани.

Има и други формации, които аз бих позиционирал в ляво, с които може да се говори, допълни Проданов.