Ципрас: Споразумението с кредиторите зависи от мерките за облекчаване на дълга

Дзанакопулос: В близките дни ще имаме развитие в преговорите, ние сме в последната права на финализиране на споразумението

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че за да постигне Атина споразумение с кредиторите за допълнителни мерки за икономии, са необходими също и "съществени мерки" за облекчаване на дълга, съобщиха от Sputnik.

"Финализирането на споразумението и гласуването на мерките ще бъдат направени, но при условие че има също междувременно съществени мерки за облекчаване на дълга", посочи Ципрас в интервю за днешния брой на в."Етнос".

Преговорите между правителството и представителите на кредиторите за прегледа на извършените вече реформи и тези, които предстоят, продължават от няколко месеца, което създава пречка за отпускане на траншовете от международните заеми за страната.

Ябълката на раздора между двете страни е най-вече искането на кредиторите за запазване на висок първичен бюджетен излишък след края на сегашната спасителна програма, а именно след 2019 г. Това принуждава Атина да продължи икономиите в държавните разходи, които според кредиторите ще бъдат осъществени най-вече чрез ново орязване на пенсиите или намаляване на тавана за данъчно облагане.

Отговорните представители на кредиторите от своя страна подчертават, че има известен напредък по някои глави от преговорите, но не потвърждават за момента, че споразумението ще бъде постигнато в скоро време.