НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2017 г.

Тази година близо 47 хил. души ще могат да отидат за 10 дни в балнеохотел за сметка на осигурителния институт

Започва програмата на Националния осигурителен институт (НОИ), по която се осигуряват 10-дневно лечение и рехабилитация на работещи българи, съобщиха на сайта на НОИ. Кандидатстването по програмата започва от утре - 3 април.

Тази година са заделени повече средства за програмата – малко над 20 млн. лв. Около 47 хил. души ще могат да отидат за 10 дни в балнеохотел или специализирана болница за рехабилитация. НОИ поема по програмата 4 процедури на ден. Освен тях институтът плаща нощувките и по 7 лв. на ден за храна. Одобрените кандидати доплащат за храната. Дължат и резервационната такса.

На сайта на НОИ е качен списък с доплащането, което се дължи във всяко едно от местата. Най-скъпият вариант излиза 240 лева за 10 дни. По програмата могат да кандидатстват хората, които се осигуряват, като условието е за 6 месеца назад да имат вноски. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено.

След като получат документите от лекаря, хората трябва да направят резервация в избраното от тях място, и след това да отидат в НОИ за одобрение.

От програмата могат да се възползват и хората с инвалидна пенсия. Условието е да не са навършили стандартната пенсионна възраст.