Испания няма да налага вето на независимата Шотландия

Мадрид е решен да не дава никаква възможност на Каталуния да постигне стремежа си за независимост

Испания обяви, че няма да налага вето в опит да спре независима Шотландия да се присъедини към ЕС - това е най-ясният сигнал досега, че Брекзит смекчи дългогодишната опозиция на Мадрид, съобщават от Guardian.

Испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви пред европейски издания, че правителството няма да блокира надеждите на Шотландия за членство в ЕС, въпреки че той подчерта, че Испания не приветства разпадане на Великобритания.

Министърът добави още, че Единбург ще трябва да внесе документи за членство в съюза - процес, който може да продължи няколко години. Директно запитан дали Испания ще наложи вето на независима Шотландия да се присъедини към ЕС, Дастис отговори: "Не, ние няма да го направим".

"Не искаме (отландска независимост да се случи. Но ако стане законно и конституционно, ние няма да го блокираме. Не насърчаваме разцепване на нито една страна членка, защото смятаме, че бъдещето е в различна посока", поясни Дастис.

Преди първия референдум за шотландска независимост през 2014 г. премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че отделяне на страната от Обединеното кралство би било катастрофа, която носи риск от дезинтеграция на Европа, но политическите сметки в Мадрид и Брюксел се промениха след референдума за Брекзит.