Борис Джонсън: Гибралтар не е за продан

Brexit разпали 300-годишен спор между Великобритания и Испания

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Гибралтар няма да бъде обект на търговска сделка по време на преговорите за Brexit. Повод е идеята на ЕС, според която Испания трябва да каже дали „разводът“ със съюза важи и за задморската територия. "Гибралтар не е за продан. Гибралтар няма да бъде търгуван“, каза министърът пред „Сънди Телеграф“. Джонсън подчерта, че политиката на британското правителство остава непроменена и твърдо зад региона. „Суверенитетът на Гибралтар не може да се промени без съгласието на Обединеното кралство и на народа на Гибралтар“, казва той.

Според насоките на Европейския съюз за излизането на Великобритания от общността, Испания трябва да има думата за това дали споразумения след Brexit да се прилагат за Гибралтар, за когото Мадрид и Великобритания водят спор от 300 години. Това дава възможност на Испания да блокира търговските преговори с Великобритания по време на Brexit. „След като Обединеното кралство напусне съюза, никакво споразумение между ЕС и Великобритания не може да влезе в сила за територията на Гибралтар без споразумение между Кралство Испания и Обединеното кралство“, се казва в препоръките на ЕС. Гибралтар от стотици години е обект на хаплив спор между Лондон и Мадрид, който иска да си върне територията, която е върната на Великобритания през 1713 г. чрез  подписн договор в Утрехт. Испания предложи на Гибралтар да му бъде разрешено да остане в състава на ЕС в замяна на споделен суверенитет с Великобритания.

Според Борис Джонсън, не би трябвало да има разлика, когато Гибралтар, заедно с Обединеното Кралство са се приобщили към общия европейски пазар през 1973 г, още преди Испания да стане член и сега, когато Великобритания напуска общността.

Жителите на територията гласуваха масово за оставането си в състава на Обединеното кралство по време на два независими референдума през 1967 г. и 2002 г. Гибралтарският лидер Фабиан Пикардо осъди предложението на ЕС. "Това е безобразен опит на Испания за манипулиране на ЕС за собствените си тесни политически интереси", посочи той в изявление.